Lån og kreditvurderinger

0 Comments
pengesedler

Forskel på banker og finansieringsselskaber

Hvad enten du henvender dig for at låne i en bank eller hos et finansieringsselskab, så vil du opleve at blive kreditvurderet. Med en kreditvurdering vil vedkommende der låner penge ud sikre sig, at du kan betale lånet tilbage. Får du en god kreditvurdering, så er dit næste lån altså inden for rækkevidde. Får du i stedet en dårlig kreditvurdering, så skyldes det, at man har vurderet, at der er en sandsynlighed for, at du ikke kan betale et lån tilbage. En kreditvurdering foretages ikke ud fra matematiske formler, men sker udelukkende på baggrund af dømmekraft og erfaringer af professionelle fagfolk.

Der er forskel på hvor grundig en kreditvurdering foretages, alt efter hvor du låner pengene henne. I de traditionelle banker går man typisk grundigt til værks, og undersøger en lang række af dine økonomiske forhold. Du bliver typisk kaldt ind til en samtale med en bankrådgiver, der så efterfølgende tager stilling til din låneanmodning. Hos finansieringsselskaberne foregår kreditvurderingen 100 procent automatisk og elektronisk. Låneudbyderen henter dine kreditoplysninger hos SKAT, så snart du har underskrevet din låneansøgning med NemID.

Finansieringsselskaberne har tidligere været kritiseret for at være for ivrige med at låne penge ud, i det der mange steder kun blev spurgt til din alder, køn og bopæl, når du sendte en låneanmodning. Men efter reglerne på området blev strammet, er udbyderne nu nødt til at foretage en mere grundig kreditvurdering, inden de udbetaler penge. Det betyder i praksis, at de ligesom bankerne tjekker dine økonomiske forhold ved for eksempel at se på årsopgørelser og lønsedler, før de udbetaler dig penge.

skat

Kreditvurdering billån

Når tiden er kommet til at udskifte bilen, kan det ofte være fordelagtigt at tage et billån direkte hos forhandleren. Men også en bilforhandler er ifølge dansk lovgivning forpligtet til at fortage en kreditvurdering af dig, inden han låner dig penge til din næste drømmebil. Her vil det ofte være sådan, at det er lettere at blive kreditgodkendt til en ny lille økonomisk bil frem for en ældre, der ikke er så driftøkonomisk. Det skyldes, at en lille ny bil er det bedste valg for dit husholdningsbudget. Det er så at sige lettere at blive kreditgodkendt til at købe en VW Up end en Ferrari F40. Endelig vil en bilforhandler også typisk forlange, at du skal registreres som ejer af den købte bil for at blive kreditgodkendt. Du kan altså ikke blive kreditgodkendt til et billån, hvis planen er, at bilen skal være en gave til din svigermor.

Kreditvurdering af hus

Har du fast ejendom, vil banken se mere positivt på din låneansøgning. Dette skyldes, at banken i sit arbejde med at give dig en kreditvurdering vil undersøge, om du har nogle værdier eller formue, den kan tage i sikkerhed for lånet. Her kan fast ejendom ofte være en sikker vinder, hvis du vil stille med noget som banken kan tage pant i. Dette skyldes, at ejendomme ofte bliver mere værd med tiden, afhængig af hvor i landet de ligger placeret. Modsat en bil, der taber værdi allerede, når du kører ud fra forhandlerens indkørsel.