Find hastighedstest online

0 Comments
hastighedstest

Du kan finde mange steder online, hvor du kan udføre hastighedstest af din bredbåndsforbindelse. Det er gratis at lave en hastighedstest, og det kan af flere grunde være en god ide at udføre en test. Først og fremmest er det en god ide, fordi du får tjekket, om du faktisk får den hastighed, du betaler for.

Når du vil udføre hastighedstest online, skal du derfor lige tjekke forinden, hvordan de lovede hastigheder ser ud fra udbyderens side, altså for både download og upload. Hastighedstesten giver dig på få sekunder resultatet for både down- og upload. Normalt vil de to hastigheder være forskellige, altså med mindre du abonnerer på bredbåndsforbindelse via fibernettet.

Prisen på en bredbåndsforbindelse afhænger nemlig især af hastigheden på din forbindelse. En hastighed på 1000 Mbit/s for både download og upload er dyrere end en forbindelse på 100 Mbit/s for download med 50 Mbit/s for upload. Hvilket vel egentlig må siges at være rimeligt nok.

At få samme hastighed for både download og upload er normalt forbeholdt bredbåndsforbindelser via fibernettet. Andre typer bredbåndsforbindelser via enten Tv-kabel (coax), telefonkabel (DSL) eller trådløst via mast er alle sammen normalt med langt højere hastighed for download end for upload.

Dette skyldes, at fibernettet har enormt stor kapacitet, nærmest ubegrænset. Mens de andre forbindelser kan blive blokerede af ‘trafikpropper’. Det drejer sig jo om at kunne sende data fra en enhed til en anden, og her er fibernettet suverænt. Hvor andre typer bredbåndsforbindelser må spare på pladsen.

Når du leder efter hastighedstest online, vil du se, at udbydere af bredbåndsforbindelser – som FastSpeed, Fullrate, Bolignet og så videre – tilbyder gratis test. Nogle steder kan du risikere at skulle indtaste dine data, fordi sitet kun giver adgang til deres egne kunder. Men normalt er der fri adgang for alle.

Samtidig tilbyder en række uafhængige sites gratis hastighedstest, og der kan være visse fordele ved at benytte en uafhængig testudbyder. Først og fremmest fordi det uafhængige site er ligeglad med, hvor du har dit bredbånds-abonnement og derfor ikke har grund til andet end at give dig det mest præcise resultat.

Når du udfører hastighedstesten, skal du være omhyggelig med at følge instruktionerne på sitet. Nøjagtigheden af testresultatet afhænger af proceduren, som skal følges til mindste detalje. Vigtigst er det, at der ikke er andre i husstanden, der er online samtidig med, at du udfører testen.

Skal min PC være tilsluttet via et kabel?

En anden vigtig ting er, at din PC skal være tilsluttet via et kabel. En trådløs forbindelse giver med stor sandsynlighed ikke den forventede hastighed. Derfor skal du også lige være opmærksom på, at de fleste udbydere af hastighedstests kun tilbyder test af enheder med kablet tilslutning.

Der findes steder, hvor du kan teste hastigheden også på mobile, trådløse enheder. Men det er sjældnere at finde online til gratis afbenyttelse. Procedurerne er her også nogle andre end for hastighedstest af kablede, stationære forbindelser. Men for de kablede er der mange steder, hvor du kan hastighedsteste. På IT-borger.dk finder du guides om hvordan du bedste muligt udfører testen.

Så tjek det for at få at vide om du faktisk får den hastighed, du betaler for. Det anbefales altid at udføre testen flere gange efter hinanden for at få det mest præcise resultat. Er testresultatet langt lavere end forventet, bør du sikre dig, at du virkelig har fulgt retningslinjerne korrekt. Måske har din datter siddet på sit værelse og streamet imens? Så kan testresultatet ikke bruges til noget. Forfra.